Boeing test in 2018 vliegen zonder piloot. Stap jij in?

Ja, dat lees je goed. Dit jaar gaat Boeing tests doen met onbemande vliegtuigen. Waar wij dertien jaar geleden nog dachten dat de auto die Will Smith in iRobot (niet) bestuurt science fiction was, rijden er op dit moment auto’s over de snelwegen van de wereld, zonder een hand aan het stuur. Met de hulp van kunstmatige intelligentie kunnen dus niet alleen de ritjes naar werk of de supermarkt zonder de aandacht van een chauffeur, je vakantievlucht straks ook.

Op sociale nieuws/discussiesite Reddit is er een forum toegewijd aan een discussie over zelfrijdende auto’s, waar vliegtuigen nu ook wordt aangesneden. Daar lopen de meningen, zoals dat nu eenmaal onvermijdelijk is op het internet, hoog op. Een argument wordt herhaaldelijk aangehaald: voertuigongelukken worden in meer dan 90% van de gevallen veroorzaakt door menselijke fouten. Een robot is nou eenmaal veel beter in analyseren, beslissen en reageren dan onze nietige mensenhersentjes. Daartegenover staat de mening van het andere kamp: ze vertrouwen de robots niet. Ze hebben geen empathie, zijn niet zo goed in het analyseren van context als mensen, en de kans dat kunstmatige intelligentie een wereldovername van plan is wordt nooit uitgesloten. Je legt in veel gevallen je leven in de metalen handen van een robot die veel slimmer is dan jij, maar is geprogrammeerd door mensen.

De reden dat deze technologische ontwikkelingen met enthousiasme worden doorgevoerd is volgens Mike Sinnett, onderdirecteur van Boeing, ook omdat er een tekort aan capabele piloten is in de luchtvaartindustrie. Dat vertelt hij in een interview met The Register. Daarbij zijn de bouwstukken van de technologie beschikbaar, en is er geen reden om niet te testen.

Of we over een tiental jaren zonder zorgen naar onze vakantiebestemmingen worden gevlogen door een robot zonder marineblauw pak en een salaris van een ton, is nog maar de vraag. We houden de ontwikkelingen in de gaten. Hoe kijk jij naar zelfrijdende auto’s, en straks zelfs zelfvliegende vliegtuigen? Stap jij in? Of wil je het stuur liever in de handen van een mens blijven zien?

Vertrouw jij zelfrijdende auto's/vliegtuigen?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...