Mooi klote: vliegtuigmaatschappijen overwegen het inflight entertainment te schrappen

In veel commerciële vliegtuigen, zeker op lange vluchten, is er een scherm met films, series en een aantal spelletjes aanwezig in de achterkant van de stoel. Veel vliegmaatschappijen overwegen nu de schermen weg te halen, omdat iedereen zijn eigen schermen al mee heeft.

Onlangs vloog ik van Amsterdam naar New York en maakte ik dankbaar gebruik van een scherm door de nieuwe Alien: Covenant te kijken. Maar binnenkort is dat klaar. Vliegmaatschappijen die de schermen uit hun vliegtuigen willen halen zeggen dat het overbodige kosten en extra gewicht is. Vooral omdat de schermen binnen een jaar al verouderd zijn, gezien de snelheid van technologische ontwikkeling.

De schermen gaan dus weg omdat je zelf al je mobiel, tablet of laptop mee hebt, en daarop kan kijken wat je wilt. Dat klinkt logisch, maar als je wat langer nadenkt brengt het een boel problemen met zich mee. De zitruimte die je hebt in een enigszins betaalbare vliegtuigstoel wordt geminimaliseerd, van de leuning tot het uitklaptafeltje. Want die is niet groot genoeg om een laptop op neer te zetten. Een tablet of mobiel kan wel, maar dan moet je een stand mee, zodat deze kan staan, en dan moet je alsnog omlaag kijken, in plaats van dat je je hoofd laat rusten op het kussen en voor je uit kijkt.

Halverwege een aflevering Breaking Bad, die je illegaal hebt gedownload, want er zijn nog maar weinig vliegtuigen waar je Wi-Fi hebt, laat staan Netflix kan streamen, wordt er op je schouder geklopt. Je gerookte zalm met krieltjes en jonge broccoli wordt met een gebleekte glimlach geserveerd. Dus maak maar even ruimte op die vierkante centimeter dat zij een tafeltje noemen. Berg dat scherm maar weer op, dus. Wilt u misschien een glaasje rode wijn? (Zeg daar altijd ja op!) Heerlijk ja, maar waar zet je het glaasje neer? En dan hebben we het nog niet eens over de immer leeglopende batterij gehad.

Nee, het entertainmentscherm in het vliegtuig is niet ideaal. De kwaliteit is laag, het aanbod beperkt en veel is gecensureerd. Maar koester het ding alsjeblieft nog even, voor vliegmaatschappijen het besluiten te bannen. Als het zo door gaat, word je over een decennium door drie sterke stewards in een zo krap mogelijke ruimte gedrukt, waar je acht uur moet vertoeven. Terwijl je seizoen 24 van Black Mirror bekijkt op je telefoon.