Begraven of cremeren? Het kan echt véél gekker!

Traditioneel begraven, gecremeerd of uitgestrooid? Het kan dus echt veel gekker!

Onlangs kwamen we deze bizarre video tegen:

Deze 26-jarige Puerto Ricaanse jongen is door zijn familie zo neergezet zoals ze hem herinnerden toen hij nog in leven was. Daar kan ik mij wel iets bij voorstellen, maar het is ook heel creepy. Zo lang de familie er blij mee is, I guess.
Het zette me aan het denken. Op hoeveel andere manieren kan iemand begraven of herdacht worden?

Bevriezen
Nee, dit gebeurt niet alleen in films. Mensen maken wanneer ze nog levend zijn plannen om zich zo snel mogelijk te laten invriezen wanneer ze overlijden. In de hoop dat, ooit in een verre toekomst, de techonologie zo vergevorderd is dat er wel een manier is om weer levend te worden. Ik weet het niet hoor. Kip blijft ongeveer een jaar goed in de vriezer. Als jij als een millenium lang als ijslollie ergens opgeslagen wil zijn, knock yourself out. Kost ook nog zo’n €20.000,- per jaar. Mij niet gezien.

Ruimtebegrafenis
Bij deze manier van begraven wordt je gecremeerd en je as geconcentreerd in een kleine capsule. Die capsule wordt vervolgens de ruimte ingeschoten! Dan reis je, ver buiten de atmosfeer van de planeet waar je geleefd hebt, tot de temperatuur een bepaalde hoeveelheid onder nul zakt. De capsule laat los en je zweeft in poedervorm het niets in. Space dust. Dit lijkt mij wel wat.

Hunter Thompson
Vergelijkbaar met de ruimtebegrafenis waren de plannen van beruchte gonzojournalist Hunter S. Thompson. De door drugs en een intelligente sublimiteit gedreven gek liet zichzelf via het gigantische kanon in zijn achtertuin de lucht in knallen. What a way to go.

Kunstmest
Misschien een oneerbiedige term, maar er is een manier waarop je als overledene de aarde weer kan voeden. Ashes to ashes, dust to dust, en zo. Op het moment van overlijden word je bevroren, maar in plaats van opgeslagen en bewaard wordt je tot stof gemalen. Blijkt dat als je dat in de grond verwerkt het hartstikke vruchtbaar is. Is natuurlijk wel rete-symbolisch als er een boom groeit waar jij begraven bent.

Hangende kisten
Wij begraven onze doden onder de grond, om ze in de aarde terug te laten keren. Bepaalde volkeren rond de wereld hingen hun doden aan de bomen. Dat deden ze of omdat er niet gegraven kon worden, of zodat het lijk geen maaltijd voor een passerend wild dier werd, afhankelijk van waar het volk leeft. Het wordt nog steeds uitgevoerd, specifiek bij bepaalde nomaden in de jungle van Brazilië.

Vikingbegrafenis
Vikingen legden hun dode krijgers met het gezicht naar de hemel in een houten boot en lieten deze op de stroming van de rivier wegvaren. Na een meter of dertig kwam de beste schutter, nam een vlammende pijl en schoot deze met een grote boog in de boot. Langzaam verdwijnt de boot, en de overledene, uit het zicht, achter de horizon. Vlammend ten onder. Da’s toch wel heel heroïsch. En het wordt tegenwoordig, ofschoon niet vaak, nog gewoon uitgevoerd.

Ik denk dat ik mijn resten de ruimte in laat schieten. Ik hou van fantaseren over de oneindigheid van de ruimte en vind het wel een romantisch idee om daar de rest van mijn dagen, ook al zijn het niet echt meer mijn dagen, tussen te dwalen. Wat ga jij doen? Een kist in de grond, of toch rechtop neergezet, in je dagelijkske kloffie, op je begrafenis?