Afvallen zonder moeite, het kan (bijna)

Slimme geneeskundigen zijn een eiwit aan het ontwikkelen dat hongergevoelens moet onderdrukken. Zodat je ronde lichaam niet uit een grotendeels onnodig overlevingsinstinct moordlustig de bodem van elke zak Doritos of bak ijs probeert te bereiken.

Die onderzoekers zijn dat eiwit momenteel aan het testen op apen met obesitas – ja, die heb je. De resultaten zijn veelbelovend. Na de injectie gingen de apen minder eten en hield hun lichaam het eten langer in de maag.

De proteïne die wordt ingespoten praat namelijk tegen je “tweede stel hersens”. Dit systeem van neuronen staat met je maag en je hersens in verbinding. Het kleine bundeltje brein geeft bijvoorbeeld hongergevoelens door aan de hersens in je hoofd. Verklaart ook waarom we bepaalde emoties als zenuwen of een slecht voorgevoel, in onze maag kunnen voelen.

Omdat de maag van de mollige apen door de proteïne de overlevingsdrang om zoveel mogelijk te eten onderdrukte, reguleerden zij automatisch hoeveel zij in hun bek stopten. Hun tolerantie voor glucose groeide ook, met als gevolg een verkleinde gevoeligheid voor type 2 diabetes.

Vrij ingewikkeld verhaal, maar het komt erop neer dat je over een paar jaar misschien een prikje kunt krijgen tegen overgewicht. Tot die tijd: lekker blijven sporten vriend.

Foto: iStock