App nooit een poezenfilmpje!

8 keer etiquette in mannen-appgroepen – doe nooit een poezenfilmpje

Mannen-appgroepen zijn grappig en praktisch, en dat willen we graag zo houden. Dat moet lukken met deze acht eenvoudige spelregels

1. Er is één topic. En dat wordt je meteen duidelijk als je de naam van de groep ziet. Verjaardag Johannes 2018. Zeiltocht Zeeland augustus. Biljarten op woensdag. Wie gaat er naar Ajax? Er is één onderwerp en daar gaat het over. Wil je het ergens anders over hebben, maak je een nieuwe groep aan. Dat houdt de boel overzichtelijk.

2. Doe niet aan appvervuiling. Een speciale plaats in de Social Media-hel is bestemd voor hem die aan appvervuiling doet. Kattenfilmpjes, sentimentele plaatjes van de kinderen, wat moeten de mannen in ‘buurt-bbq Nederhorst’ er in Godsnaam mee? De enige uitzondering is eigenlijk: een filmpje posten waarin iemand totaal onverwacht wordt geswaffeld met een belachelijk grote lul. En dan alleen met Nieuwjaar.

3. De beheerder bepaalt wie lid wordt. De beheerder nodigt mensen uit. De beheerder is ook een mens, dus hij kan mensen vergeten. Daarentegen: misschien is hij helemaal niemand vergeten, maar wil hij Thijs en Fred om hem moverende redenen niet in de groep ‘echte vrienden’ hebben. Je mag dus als groepslid best een keertje voorzichtig opperen ook Fred en Thijs aan de groep toe te voegen, maar als het daarop stil blijft of binnen de groep wordt tegengesputterd, laat je de zaak rusten. Zit het je bijzonder dwars dat Thijs en Fred de toegang tot de groep wordt ontzegd, kun je altijd nog zelf uit protest de groep verlaten. Dat ontslaat je trouwens niet van de Whatsapp-Omérta: Fred en Thijs mogen nooit te weten komen dat de groep bestaat, laat staan dat ze er niet welkom waren. Voor hun eigen bestwil, dat spreekt.

4. Wat happens in de groep, stays in de groep. Natuurlijk is het superhilarisch dat er daags na Golfuitje Pamplona 2017 mooie foto’s worden gedeeld van Bob die op de horens wordt genomen door een hondsdolle stier, een leuk filmpje van Sjef die slapende Martin Wokkels in zijn neusgaten draait, of Sam die met zijn bierglazen op per ongeluk een museum uit Birmingham beft, maar die foto’s mogen nooit iemand anders onder ogen komen. Wees dus te allen tijde voorzichtig, laat je telefoon niet slingeren, en overweeg af en toe alle berichten in de groep veiligheidshalve te wissen. Check ook of alle media uit de map met foto’s is verdwenen.

5. Verwijder de groep tijdig. In dat verband: heeft een app-groep zijn doel gediend, kan hij worden verwijderd. Doe dat dan ook. Of verander de naam van Saalbach ’17 in Piemonte ’18. Is het toch eens tijd de groep uit te dunnen, is dit een mooie kans.

6. Wees to the point. Verdeel. Berichten. Niet. In. Tien. Stukjes. Want. Dat. Is. Bloed. Irritant. En post alleen berichten als je iets te melden hebt. We zijn allemaal elk jaar jarig, en dus is het niet nodig elkaar stuk voor stuk te feliciteren. Ook overbodig: mensen overal voor bedanken. Het is al goed. Daar zijn we vrienden voor. Een app-groep is een communicatieplatform, geen kwebbelbox.

7. Vraag niet naar de bekende weg. Daarover gesproken. Stel geen vragen die al 140 posts geleden zijn beantwoord. Dat is gemakzuchtig en ergerlijk. En ik kan het weten, want ik doe dat vaak.

8. Laat geen vrouwen toe. Niks tegen vrouwen, dol op vrouwen, het leven zou een bleke, nare, woesternij zijn, als er geen vrouwen waren. Maar niet in een mannen-appgroep. Want vrouwen zondigen tegen alle spelregels die je hierboven hebt gelezen.  En dan kun je dus net zo goed stoppen, met de app-groep. Kun je dat niet geloven, vraag je vrouw of je tien minuten naar (haar) keuze mag teruglezen in de app-groep van haar vriendinnen. Je weet dan meteen wat je te wachten staat als je vrouwen toegang geeft: 900 extra berichten extra per dag, allemaal off-topic, en van angst verstijfde, zwijgende mannendeelnemers, die wel uitkijken iets te zeggen dat tegen hen kan worden gebruikt. Dringt een vrouw aan, maak dan een geheime duplicaat-appgroep zonder haar. Niet vergeten af en toe ook iets te melden op de officiële chat.