8 feiten die te idioot zijn om waar te zijn – en toch zijn ze het

Op deze wereld gebeuren wel eens dingen die moeilijk te geloven zijn. Bijvoorbeeld hoe de kettingzaag is uitgevonden om te helpen bij de bevalling. En zo meer!

1. Op de hele wereld word je geboren op nuljarige leeftijd. Maar in Korea tellen ze de tijd dat een baby in de baarmoeder aan het groeien is gewoon mee. Ook al klopt het qua tijd niet helemaal, een baby is in Korea 1 jaar oud op het moment van geboorte.

2. Wanneer men een pen in de hand neemt om uit te proberen schrijft maar liefst 97% zijn eigen naam op. Blijkbaar zijn we zo druk bezig met het analyseren van de pen dat we niet meer normaal kunnen functioneren. Ik schrijf altijd ‘hoi’ op, terwijl ik het niet in mijn hoofd haal dat daadwerkelijk op papier te pennen.

3. Mensen die naar muziek luisteren voor het slapengaan vallen sneller in slaap, worden minder vaak wakker in de nacht en hebben over het algemeen een betere nachtrust. De wetenschap heeft geen idee waarom. We weten wel hoe warm het is op Alpha Centauri, een ster die 4 lichtjaar bij ons vandaan staat, maar hebben geen flauw idee hoe ons eigen hoofd werkt.

4. De kettingzaag is in de 18e eeuw uitgevonden om vrouwen te helpen bevallen. Nu denk je, oh, vast op een manier waarop ik niet verwacht. Jammer genoeg niet. De zaag werd gebruikt om de bekken van vrouwen te verbreden, zodat de baby gemakkelijker geboren kon worden. Het grootste geschenk van het man zijn is het nooit hoeven baren.

5. Het standbeeld van Winston Churchill bij het Parliament Square in Londen moet je niet aanraken. Het staat namelijk onder stroom. Dat is niet om nieuwsgierige toeristen weg te jagen, maar om te voorkomen dat de miljoenen stadsduiven niet op zijn kale kop poepen.

6. Lekker, zo’n kopje thee. Sommigen doen er een schepje suiker to help the medicine go down. In China? Doen ze dat met zout. Ja, echt. We wisten van het snufje zout in de chocolademelk om de smaak te activeren, maar de thee laten we ongeroerd.

7. In de jaren ’70 wilden Belgische ouders hun kinderen nog wel eens een biertje geven, voor de gezondheid. Er werd destijds zoveel frisdrank gedronken dat bier, wat gemaakt wordt van enkel natuurlijke producten, aanbevolen werd door dokters. Kinderen zouden er sneller van groeien. Daar zijn we wel even op teruggekomen, tegenwoordig.

8. Ben je boven de 30? Dan zou ik maar even kijken of de lengte op je rijbewijs nog wel klopt, want dan begin je al te krimpen. Vanaf je dertigste levensjaar krimp je een centimeter per decennium, maar het gaat sneller naarmate je richting de zestig komt. Het gaat niet snel, maar het gaat.