6 tips om een aanval van een wild dier te overleven

In Nederland hoeven we niet bang te zijn dat we van het leven worden beroofd door een bloeddorstige bergleeuw, of het gif van een slang. Maar Nederlanders gaan op vakantie, en je weet maar nooit in wat voor penibele situatie je met een wild beest terecht komt. Zo overleef je een gevaarlijke ontmoeting altijd.

Haaien
Jaarlijks gaan er maar zes mensen dood aan haaienaanvallen, maar er raken er veel meer gewond. Van plan dit jaar te gaan surfen in Australië? Zorg dan dat er geen bloed of urine in het water komt. Haaien vinden dat heerlijk. Als je dan toch oog in oog komt met zo’n naar dier, probeer dan niet weg te zwemmen. Van de achterkant, hopeloos spartelend, lijk je op een prooi. Kijk de haai in het gezicht en beweeg langzaam. Hij zal interesse verliezen. Zo niet, tik ‘em op de neus, in zijn ogen, of in zijn kieuwen, als je durft.

Leeuwen
Je bent een stukje van de safari weggelopen omdat je zo nodig moet pissen. Maar net wanneer jij opgelucht je blaas leegt in het Afrikaanse zand spot je een leeuw. En veel erger: hij spot jou. Ren niet weg. Kijk de leeuw in zijn ogen aan en maak je groot door je armen in de lucht te doen en je jas te gebruiken. Ga niet schreeuwen, spreek tegen het beest op harde, zelfverzekerde toon. Op deze manier vinden ze je in plaats van bedreigend vooral heel irritant, en laten ze in alle rust je behoefte doen.

Olifanten
Het zijn aandoenlijke, stuntelige reuzen, waarom zou je daar bang voor zijn? Nou, omdat er jaarlijks meer dan duizend mensen aan ten onder gaan, daarom! Let goed op de lichaamstaal: is de slurf gekruld, en staan de oren naar achter? Zoek dekking, je gaat platgewalst worden. Ga niet rennen, ze zijn toch veel sneller. Ga op zoek naar iets wat het pad van de olifant blokkeert, zoals een grote boom of een rots.

Stieren
Een van de weinige dieren op deze lijst die je wél in Nederland van het leven kunnen beroven. De gehoornde spierbonken reageren op een rode lap, toch? Nee, ze reageren op snelle bewegingen, of dus het wapperen van de rode lap. Wanneer jij in het vizier van een stier komt, hou je lichaam helemaal stil. Leid het vervolgens af met een pet, een t-shirt of een rugzak, door deze flink heen en weer te schudden en zo ver mogelijk van je af te gooien. Good luck.

Slangen
Focking slangen, een beetje verstoppen in bosjes of in het zand, maar wel flink dodelijk zijn hé. Lafaards. Als je een slang hebt gespot, is het niet altijd linke soep. Veel slangen zullen je negeren. Wanneer je wel achterna gezeten wordt door Satan’s favoriete dier, stamp dan flink met je voeten op de grond. Raakt de slang helemaal van in de war. Wanneer je wel bent gebeten, ga dan in godsnaam niet het vergif eruit zuigen, zoals in films. Je kunt het beter wassen met stromend water, verbinden, en heel snel om hulp roepen.

Bijen
Een stier zie je aankomen, maar wat doe je als er een vliegende massa stekende insecten achter je aan zit? Ze beschermen hun nest, ook als je gewoon langs loopt kunnen ze aanvallen. Een zoemende achtervolging? Verstop op een donkere plek. Ze kunnen voor geen meter in laag licht zien en raken vervolgens in de war.