6 cruciale tips voor stressloos vliegen

Vlieg je binnenkort naar de zon, of juist naar een piste? Hier zijn wat tips om je vliegervaring gemakkelijker en stresslozer te maken. Je gaat ons dankbaar zijn.

Check zo laat mogelijk in
Dat klinkt counterintuïtief, want wij Nederlanders hebben de neiging om punctueel, tot het neurotische af, in te checken zodat we dan ‘op ons gemak’ zeven euro voor een Heineken kunnen betalen in het cafè. Maar dat is helemaal niet zo handig. Laat inchecken betekent niet dat je niet mee mag, hoor. Het betekent wel dat jou tas als laatste het vliegtuig wordt ingeladen. En dus ook als eerste uit. Zodat jij na een lange, vermoeiende vlucht nauwelijks hoeft te wachten op je bagage. Minder wachten, beter humeur.

Stap laat in
Ja, deze tip lijkt op de vorige, maar is toch heel belangrijk. Ik heb dit altijd gedaan: waarom ga je in de rij staan terwijl de gate nog niet open is? Of, wanneer de stoelen van tevoren uitgekozen zijn, überhaupt in de rij staan? Blijf lekker zitten op je stoeltje, laad je telefoon op en stomp nog zo’n heerlijke vliegveldbroodje naar binnen. Ze roepen gewoon om wanneer de gate gaat sluiten, en op dat moment kun jij zorgeloos aansluiten. Hoef je ook geen ellebooggevecht te houden met je buren om de handbagage in te laden in de bagagerekken.

Wees overdreven vriendelijk
Overdrijven houden we over het algemeen niet van. Maar als het om vliegen gaat hoef je het maar één minuut te doen om acht uur comfortabel te zitten. Lach breed of maak een grapje naar de stewardess of steward en je maakt hun dag goed. Dat onthouden ze, wat zich uit in allerlei voordelen als extra drankjes, hapjes of zelfs een mogelijk upgrade.

Accepteer die rode wijn
Wanneer de stewardess met dat onhandige ijzeren bakje de huid van je schenen komt stoten om je wat drinken aan te bieden: neem rode wijn. Dat dempt niet alleen je ongemakkelijkheid en irritaties wat, ook word je er slaperig van. En niemand heeft ooit geklaagd dat hij te veel heeft geslapen tijdens zijn vlucht.

Stap sneller uit dan de rest
Waar we je bij het instappen nog adviseren kalmpjes aan te doen, moet je bij het uitstappen juist even snel zijn. Jullie moeten namelijk allemaal weer door hetzelfde poortje, alleen heb je nu het voordeel in de vrije wereld te zijn wanneer je erdoor bent. Flink in de looppas door de douane, wees je mede-passagiers voor en schaaf zo een half uur van je wachttijd af.

Get comfortable
Je voelt je waarschijnlijk opgelaten om je te kleden als een 17-jarige jongen, maar hijs je gewoon in een hoodie en sweatpants. Het omkleden in de wc is wederom onhandig, maar zo snel jij je comfortabele kont terug in die stoel zet, ben je blij met je beslissing en vlieg je met een glimlach de aarde rond.

Bedank ons maar wanneer je gebruind en uitgerust terug bent in Nederland.

Tang Junwen