5 malle dna-mutaties – die jij misschien wel hebt

Jouw DNA is een bij elkaar gesmeten zooitje waarin allerlei afwijkingen kunnen schuilen. De kans is niet groot, maar misschien heb jij wel een van deze bijzondere mutaties. Kun je het eindelijk gaan waarderen, jij wonder der natuur.

1. Weinig slaap
Eén van de meest bruikbare genetische afwijkingen op deze lijst is dat sommige mensen niet zoveel slaap nodig hebben. Als jij een bepaalde variant van het BHLHE41-gen (rolt lekker over de tong) hebt, hoef je maar zes uur per nacht te slapen voor een volledige nachtrust, in plaats van acht. Ik denk dat ik dit heb, maar het kan ook zijn dat ik mij daar door mijn slaapgebrek heen van overtuig.

2. Double the wimpers, double the fun
Het kan zijn dat je onder je wimpers nog een rij wimpers hebt. Ja, echt. Het tweede rijtje wimpers is klein, dus misschien heb je dit wel zonder dat het je ooit is opgevallen. Het ontstaat doordat cellen rond het oog in de war raken tijdens je ontwikkeling en gewoon nog meer wimpers de wereld in duwen. Naast dat het lijkt alsof je vollere wimpers hebt, zijn er geen voordelen. Knipperen met die beauties!

3. Kleur, kleur, kleur
In je oog zitten staafjes en kegeltjes die verschillende kleuren van elkaar onderscheiden en die informatie doorgeven aan de kabouters in je hoofd. De meeste mensen hebben drie kegeltjes, maar sommige mensen hebben er vier! Die bovennatuurlijke kijkers kunnen maar liefst 100 miljoen verschillende kleuren zien. Test of jij dat ook kan en een heuse tetrachromaat bent!

4. Welke noot is dit?
Een absoluut gehoor is erg zeldzaam. 1 op de 10.000 mensen kan elke noot precies identificeren. Ik had verwacht dat het er meer waren, omdat veel muzikanten dit lijken te kunnen. Blijkbaar kun je een absoluut gehoor tot een bepaalde mate aanleren. Goeie party-trick en handig als muzikant, maar het schijnt ook behoorlijk irritant te zijn. Een vriend van mij heeft een absoluut gehoor en klaagde dat muziekles op school vol toondove tieners het ergste uur van zijn week was. Later zei hij weer dat het piepje van de lift een F# was.

5. Gingerpower!
Op het internet wordt er over roodharigen wel eens gezegd dat ze uitsterven, of geen ziel hebben. Allebei geen bewijs voor, gek genoeg. Wel hebben ze een hogere pijngrens en verdragen ze over het algemeen scherp eten beter. Het MCR1-gen, wat van invloed is op de rode kleur van het haar, heeft ook invloed op de pijnreceptoren in de hersens. Het is een subtiel verschil, maar het is er. Wees dus trots op je rode manen!

Hij kan het dus hebben.