Why Go: het ultieme Pearl Jam-boek

Gisteren stonden ze in een uitverkochte Ziggodome, vanavond nog een keer: Pearl Jam. Een van de weinige grungebands uit de bange jaren negentig die de houthakkersblouses uiteindelijk lieten voor wat ze waren; malle stukken stof. Pearl Jam werd groot en blééf groot. Een van de eerste popjournalisten die dat door had, heet Mark van Schaick. Hij schreef een boek over de ontmoetingen die hij had met de band: Why Go, Ontmoetingen Met Pearl Jam.

Het boek is meer dan dat, trouwens. Why Go is een vuistdik verslag van de opkomst van de grungebeweging, met bands als Soundgarden en Alice In Chains – bands die Van Schaick ook meerdere keren sprak. Maar de ruggengraat van dit dikke doch subliem lezende boek zijn de gesprekken die hij had met Pearl Jam en Eddie Vedder in het bijzonder.

Van Schaick zocht Pearl Jam op in Seattle, nog voor hun eerste Nederlandse optreden, Eddie Vedder liet hem ‘zijn’ stad zien, nodigde hem thuis uit, Van Schaick zag de band tientallen keren optreden. Mede daardoor is er geen enkele Nederlandse journalist die de band zo goed kent en die de beweging waaruit zij is ontstaan beter kan beschrijven. Al zal hij dat zelf nooit toegeven. Daarom doe ik het.

Why Go – Ontmoetingen Met Pearl Jam, Uitgeverij Q.