Eten en drinken in Rotterdam – tips van een insider!

Als we eerlijk zijn, kennen we Rotterdam totaal niet. En dat terwijl het een on-waar-schijn-lijk mooie, hippe, coole enzovoorte stad is. Vol leuke mensen. Die van lekker eten en drinken en cultuur en gezelligheid houden. Een stad waar we vaker naartoe moeten. En dan is het handig als je weet waar je moet zijn, zodat je de toeristenvallen en andere nare plekken kunnen vermijden. Wat deden we, dus? We vroegen het een insider. Een ontzettend stoer Rotterdams type met ingewikkeld haar,  een begenadigd fotograaf en vormgever bovendien. Met een stuitend gave naam en een immens vriendelijke inborst. Alhier, zodoende, de tips van Germán Villafane, onze man in Rotterdam.
 

ETEN

The Meatclub. “Makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, wat altijd helpt. Deze tent is echt de bom! Er staat een echte Spanjaard in de keuken en de paters en worstjes worden bij een klassieke vakslagerij gemaakt. De wijnen zijn ook echt te goed, net als de prijs-kwaliteitverhouding.”

Fenix Food Factory. “Mijn vrouw vindt deze tent echt te gek. Ik vind het wat te hip  – maar ik ben dan ook veertien jaar ouder. Het lunchassortiment is enormen het draait vooral om vers. Zit trouwens een erg leuk bierlokaaltje bij: Kaapse Brouwers.

Hofbogen. “Onder de oude Hofplein-lijn, zit dit, waar ooit eens de trein over reed. Er zitten nu allerlei kleine ondernemers. Van spijkerbroekenzaken tot de meest hoogstaande culinaire tentjes tot danstentjes etcetera. De sfeer die er hangt is vooral jong, creatief en ja daar is ie weer; hip. Bij Bird kun je ook heel fijn een dansje en een drankje doen. Mijn vrouw en ik hebben heerlijk gegeten bij De Jong. Maar Opporto Seafood & Grill, FG Foodlabs en FG Okonomiyaki zijn ook niet mis! En doe daarna dan even koffie bij Man met Bril Koffie.”

Op het Dak “Nu met winterstop, maar voor later in het jaar een hartstikke leuk lunchtentje, zoals de naam al verraad: op het dak. Moestuin direct voor de deur en op het terras, dus alles supervers. Doe dingen als smoothies, natuurwijnen, gegrilde makreel met zoete aardappel en salsa. Lief personeel en letterlijk verheven boven de drukte van de stad.”

Wunderbar.”Hier eet je worst of soep. Punt. Het is vooral stoer en zit onder cultureel centrum WORM.”

DRINKEN

Bierboutique. “Ik ben helemaal wild van wat ze hier doen. Bier, bier en nog eens bier. Temidden van de shoarmatentjes, wijnbarretjes, Surinaamse eethuisjes en cocktailbars. Zelf serveren ze oesters en Spaanse hammen voor naast je biertje. Publiek varieert van bierbuikjes tot hippe strakke jonkies. Voor ons wordt het hier gegarandeerd laat.”

Cafe de Schouw. “Dit is van oudsher een journalisten- en kunstenaarscafé. En zo ruikt het ook. Voor de meer doorgewinterde drinker. Hier eindigde ons huwelijksfeest, jaren geleden. Ik in surfshort en nette blouse en mijn vrouw in d’r minitrouwjurk. Daarna volgde alleen nog de shoarma van de buren: Tel Aviv. Dan weet je genoeg.”

Het EigendomBeetje ‘op ‘stand’, maar heerlijke wijnen. Hier kom je voor gesprekken en minder om te mingelen.”

Tiki’s bar “Eigenaar Peter is liefhebber van klassieke auto’s en het goede vrije leven. Bombastische inrichting, schiet alle kanten op, maar retegezellig. Hier komt echt alles: skaterboys, flygirls, hipsters, punkers, creatieven, etcetera. Als ik hier beland,  ga ik scheef naar huis.”

The Suicide club. “Op het dak van het Groot Handels Gebouw, naast het Centraal Station. Iets duurdere drankjes en heerlijke cocktails, inclusief waanzinnig uitzicht. Je moet een groezelige lift in achter Cafe Engels, om vervolgens in de keuken van de club uit te stappen. Daarna kom je in een oase terecht van tijgerprints, gedimd licht, live dj’s en cocktails cocktails cocktails.”

NY Basement. “Beetje Manhattan-Stijl, maar dan ordinair rotterdams. Drankjes zijn goed, lekker zelfs.Niet helemaal mijn entourage, maar dat weerhoudt me er niet van hier te komen. Eten schijnt hoogstaand te zijn, maar daar kan ik je niets over vertellen.”

Cafe Steijn. “Deze bar is opgezet door Sien en Bianca. Bianca is een ex-model, heeft het internationaal goed gedaan, maar is nu gewoon een heerlijk Rotterdams wijf. Vraag naar haar New York toffe met een schijfje sinaasappel en je gaat kachel wel! Sien is haar man en samen met het gezin runnen ze deze tent. Publiek is lekker down to earth en Rotterdams.”

Cafe Ari “Mijn all time favorite! Zien is geloven.”