13 grappige dingen die je niet wist over The Big Lebowski

Voor wie deze film nog niet gezien heeft: rol jezelf op in een hoekje, begin met bloeden en schaam je. Hij mag dit jaar dan precies 20 jaar oud zijn, The Big Lebowski is nog steeds een van de grappigste en beste films ooit. Ever. Van de wereld. En ver daarbuiten. Omdat ik het zeg, ja. Dat vieren we vandaag met 13 kostelijke feiten die je nog niet wist over dit meesterwerk.

1
Op Noorse filmposters voor de film stond de tekst: ‘Anbefales av norsk bowling forbund.’ Ofewel: ‘Goedgekeurd door de Noorse Bowling Stichting.

2
Sinds 2002 is er een heus festival uit de film voortgekomen. Dat begon in Kentucky, maar kreeg later navolging in onder andere New York, Chicago, Londen en Edinburgh. John Goodman, Jeff Bridges en Julian Moore, Steve Buscemi, John Turturro en Julianne Moore hebben allen weleens zo’n festival bezocht.

3
Het Dudeism is een religieuze beweging die in 2005 werd opgericht. Geen grapje, want er zijn inmiddels 130.000 Dudeist Priests. Even grappig als beangstigend.

4
Het ondergezeken tapijt van The Dude wordt 17 keer genoemd tijdens de film.

5
In de eerste versie van het script stond dat The Dude erfgenaam was van Rubik, de man van die ellendige Rubik’s Kubus.

6
The Dude is geïnspireerd op ene Jeff Dowd, de man die ervoor zorgde dat de eerste film van Lebowski-bedenkers/regisseurs gedistribueerd werd. Net als The Dude schijnt deze Dowd het niet al te nauw te nemen op het gebied van kleding en persoonlijke hygiëne.

7
Het woord ‘dude’ wordt 160 keer uitgesproken in de film.

8
Het personage Jesus (John Turturro) heeft tijdens de bowlingscène een nogal in het oog springende bult in zijn broek. Dat is een zak vogelzaad.

9
Ondanks dat The Dude lid is van het bowlteam zie je hem gedurende de film geen enkele bal gooien.

10
Op de check van $0,69 cent die The Dude uitschrijft voor een pak melk staat als datum 11 september 1991, precies tien jaar voor de aanslagen op de Twin Towers in New York.. Op de achtergrond in die scène hoor je George Bush senior een tv-speech geven waarin hij zegt: ‘this agression will not stand.’

11
Inclusief degene die hij laat vallen, drinkt The Dude 9 White Russians in de film.

12
‘This is what happens when you fuck a stranger in the ass’, zegt Walter (John Goodman) in de bioscoopversie. In de voor Amerikaanse tv aangepaste versie is dat: ‘This is what happens when you find a stranger in the Alps.’

13
Er wordt 292 keer fuck (of een variant daarop) gezegd in de film – dat is meer dan in Scarface.