11 simpele kooktips van professionele chefs

Hé, aspirerende keukenprins. Er zijn een boel dingen te onthouden wanneer je in de keuken enthousiast met je mes aan het zwaaien bent, en op gevoel wat kruiden in een of andere hoek strooit. Hier zijn wat kooktips om jouw cooking game heel snel beter te maken.

1. Peperzaadjes
Soms wordt de peper ontweken vanwege zijn vurige karakter en dat is zonde. Want ze zijn gruwelijk lekker. Wil je de smaak maar kan je door je Nederlandse dieet van aardappelen, rode kool en melk totaal geen spice aan? Haal de zaadjes en het witte membraam uit een gehalveerde chilipeper. Maximale smaak en maar een fractie van de hitte.

2. Knapperige aardappelen
De beste aardappels zijn lekker knapperig van buiten en zacht van binnen, maar hoe krijg je dat voor elkaar zonder ze te frituren? Kook ze, schud ze even door elkaar in het vergiet, bedek met bloem en laat ze dan in de oven perfect gaar worden.

3. Koken in koud of kokend water
Misschien wist je niet eens dat er verschil zit tussen de groenten in een pan met koud water doen en laten koken, of de groenten in al kokend water te doen. Er is zeker een verschil! Een gemakkelijk ezelsbruggetje: groeit wat je kookt onder de grond? Dan moet het in het koude water. Boven de grond, heet of kokend water.

4. Klopt je eiwit?
Je kunt bepaalde desserts een fantastische luchtigheid geven met perfect geklopt eiwit. Maar dat is niet makkelijk goed te doen. Let goed op: ga flink los met die garde, tot de wolken van eiwit in de kom blijven zitten wanneer je deze ondersteboven houdt.

5. Zó snij je een ui
Uien glijden zo onder je mes vandaan en ze maken je nog aan het janken ook. Je gaat in je toekomstige kookcarrière een boel uien hakken, dus doe het voortaan zo:

6. De volgorde is belangrijk, de volgorde!
Je hebt een uur allemaal verse groenten en fruit in de gewenste vorm gehakt, maar die salade verdient nog wat zout en peper, en natuurlijk dressing. En doe het in die specifieke volgorde. Als je zout toevoegt na de dressing lossen de zoutkristallen niet op.

7. Flinke pan, veel water, groot succes
Op de verpakking van pasta staat dat je een liter water voor elke 100 gram pasta moet nemen. Geef maar toe, dat heb je nog nooit gedaan. Maar als je wilt dat je pasta niet droog en plakkerig wordt, moet je daar toch maar eens aan beginnen.

8. Meer aardappeltips!
Aardappelpuree is een godengeschenk, mits goed klaargemaakt. Een eenvoudige manier om het fantastisch te maken is om een scheut melk en een snufje bakpoeder toe te voegen. Klop het vervolgens 2-3 minuten door en voor je het weet eet je die hele bak in je eentje leeg.

9. Geen sap uit je citrus?
In het recept staat het sap van één citroen, maar krijg je maar niets uit dat kreng? Warm de vrucht even op in de magnetron en rol hem even onder je hand over het aanrecht. Gegarandeerd succes.

10. Geen olie bij de kokende pasta
Het voelt alsof je iets slims aan het doen bent, maar eigenlijk doe je dat helemaal niet. Door olie bij het kokende water doen bedek je de pasta ook met olie. Waardoor je die spaghettislierten de smaken van de saus niet meer opnemen. En dan kun je de saus en pasta net zo goed apart gaan eten.

11. Steak steak steak
Wij worden wild van een goede steak. Maar je kunt niet elke avond aanschuiven bij het steakhouse. Wil je thuis de perfecte steak? Zorg dan dat je pan heel heet is voor je het vlees bakt. Essentieel!

Schort om, theedoek aan de riem gebonden, mes in de hand, en een hoofd vol handige kooktips. Duik die keuken in, jij bent er helemaal klaar voor.